Art goes Kapakka on tuonut huipputaidetta ja esityksiä ihmisten keskelle jo 27 vuoden ajan. Yhtä pitkään samaa upeaa työtä kuvataiteen puolella on tehnyt Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamo, joka on välittänyt aitoa, puhuttelevaa nykytaidetta koteihin ja yrityksiin.

Art Goes Kapakan Tsiigaa 2022 kuraattorit Satu Kalliokuusi ja Eeva Muona tekivät valinnat Helsingin Taiteilijaseuran huikean monipuolisten taiteilijoiden joukosta: Näyttelyiden teemaksi nousi Piikki lihassa – Oodi toivolle, ihmisen vääjäämätön sidos fyysiseen ja psyykkiseen olemukseensa, hyvässä ja pahassa. Ikuinen kamppailu ympäröivän todellisuuden, elämän perusedellytysten ja tunteiden ristiaallokossa ovat suloisen katkera ihmisen osa. Viime ajat ovat koetelleet alttiuttamme, jopa hengitys ja läheisyys ovat olleet uhka. Tsiigaa 2022 on kuitenkin lopulta oodi toivolle, rohkaisu tavoitella tätä uskomatonta elämää ylläpitävää voimavaraa. Näitä teemoja upeat taiteilijamme ovat käsitelleet moni-ilmeisissä teoksissaan.  Kierrä, katso ja altistu taiteelle!

***

Tsiigaa näyttelysarjan teokset ovat ostettavissa tai vuokrattavissa kuukausimaksulla Taidelainaamon kautta. Tutkiskele, haasta itsesi ja löydä mukaasi jotakin ainutlaatuista. www.taidelainaamo.fi

BRYGGERI:
Merja Heino, valokuvia

Helsinkiläinen kuvataiteilija Merja Heino työskentelee monialaisesti eri tekniikoiden parissa.
Päätyöskentelyalueena on öljymaalaus, jossa teemat liittyvät usein arkkitehtuuriin ja rakennettuun
ympäristöön. Lisäksi hänen tekniikkoihinsa kuuluvat valokuvaus, videot ja installaatiot.
Nyt esillä oleva Animal Farm -valokuvasarja on valmistunut 2022 Tukholman Supermarket –
taidemessuille. Valokuvasarja käsittelee ihmisten ja eläinten välistä (hyväksikäyttö)suhdetta, ja se
sivuaa myös ilmastomuutoksen ja luontokadon problematiikkaa.

Kuvat ovat näennäisesti sieviä – niissä on kauniita kasveja ja värejä, söpöjä eläimiä, pittoreskeja
rakennuksia. Kaikkiin kuviin sisältyy kuitenkin joku nyrjähdys: eläimet ovat väärissä ympäristöissä,
ja kuvat ovat puhdasta fantasiaa. Ristiriitaa ei suoraan huomaa, sillä olemme tottuneet näkemään
eläimet esitettynä kontekstissa, johon liittyy hyväksikäyttöä ja eläinten itseisarvon kieltämistä.
Yksikään kuvatuista eläimistä ei elänyt kuvaa otettaessa niiden luonnollisessa tai lajityypillisessä
ympäristössä. Kaikki kuvatut yksilöt olivat olemassa vain ihmisten ravinnoksi tai huvitukseksi.
Olen ottanut teoksissa käytetyt kuvat yli kymmenen vuoden aikana eläintarhoissa, eläintiloilla,
eläintoreilla ja kasvitieteellisissä ym. puutarhoissa Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa, ja mm.
Gambiassa ja Britanniassa. Teen kuvat yhdistelemällä eri valokuvista syvätyt eläimet, kasvit ja
rakennukset samaan raamiin, mittakaavoja sekoittaen.

www.merjaheino.fi

Teostiedot: Penquin Land, 2022, valokuva /silisec alumiinille, 35 x 41 cm

FAZER CAFÉ KLUUVIKATU 3:
Eero Yrjölä, veistoksia

Käsittelen taiteessani kokemusta kehosta ja kasvusta. Teoksissa toistuvat korut saattavat herättää
mielikuvia hallinnasta ja vallasta – mutta myös vastarinnasta. Kahden materiaalin välinen jännite on
kuin kauneuden ja kivun kesken; ne lävistävät toisensa.

www.eeroyrjola.com 

www.instagram.com/eeroyrjola

Kuva, joka sisältää kohteen sisä, kasvi, kukka

Kuvaus luotu automaattisesti
Teoskuva: teoskokonaisuudesta Purple Hills Ghost Ranch, 2021–22

KOSMOS:
Sirpa Häkli, maalauksia

Maalaan asioita, jotka edellyttävät näkemistä ja tuntemista, en sellaisia joiden välittämiseen soveltuvat paremmin sanat. Art Goes Kapakka -näyttelyyn tulevan teossarjani nimi ”Breathing” (hengittäminen) viittaa elämään, luontoon, hajuihin ja sisään- ja uloshengittämisen herättämiin mielleyhtymiin – mutta on samalla myös vertauskuva maalausprosessin fyysisyydestä ja rytmistä. 

www.sirpahakli.net/ 

www.instagram.com/sirpa.hakli/ 

Kuva, joka sisältää kohteen kuppi, oranssi, jälkiruoka

Kuvaus luotu automaattisesti

Teoskuva: sarjasta ”Breathing” II, öljyväri kankaalle, 100 x 100 cm, 2022. (valokuva: Sirpa Häkli)

OLUTHUONE KAISLA:
Janne Kärkkäinen, maalauksia

Viimeaikaisissa maalauksissani olen kuvannut eläin- ja luontoaiheita satumaisissa tunnelmissa. Pääosaa niissä esittävät myrkyllisten kärpässienten lisäksi ylväät ruusut, hehkuvat auringonkukat ja päättäväisen näköiset jänikset – ei mitään arkajalkoja siis! Vaikka maalauksissani on havaittavissa jännitteitä, koen leikkisyyden välittämisen tärkeäksi töissäni. Sininen taivas, hehkuvat auringonkukat ja ripaus metsäneläimiä. Niistä voi alkaa jännittävä seikkailu!

Janne Kärkkäinen (s. 1981) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2011 ja toiminut sen jälkeen aktiivisesti kuvataiteen kentällä osallistuen yksityis- ja ryhmänäyttelyihin. Aikaisemmin Kärkkäisen töitä on ollut esillä muun muassa HAMissa, Galleria Huudossa ja Helsingin taiteilijaseuran Galleria Katariinassa.

www.jannekarkkainen.com

www.instagram.com/janne_karkkainen/

Teoskuva: Vartijat, 2020, öljyväri kankaalle 84 x 74 cm

SIKKE’S:
Juliana Hyrri, maalauksia

Sikke´sin teoskokonaisuus koostuu retrojen mainoskuvastojen innoittamista utopioista.

Juliana Hyrri (s.1989) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka tekee pääsääntöisesti maalausta, installaatiota ja nykysarjakuvaa. Viimeaikaisissa teoksissaan hän on pureutunut ajallisuuteen, toiseuteen ja arjen selittämättömiin epäkohtiin. Hyrrille myönnettiin vuonna 2020 Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -tunnustuspalkinto.

www.julianahyrri.com

www.instagram.com/julianahyrri/

Teoskuva: So many ways to pamper and play with them, 2022, akryyli kankaalle, 52 x 50cm

SIKKE’S:
Manuela Bosco, maalauksia

Sikke`sissä esillä olevia teoksiani yhdistää Italia. Venetsiaan sijoittuva työ Absurdi teatteri käsittelee karnevalismin keinoin yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja rooleja, joita näyttelemme elämän teatterissa sekä niiden takana olevaa yhteyttä ja ykseyttä.

Grande famiglia -teos käsittelee yhteisöllisyyttä ja sen perustavanlaatuista hyvää tekevää vaikutusta.

www.manuelabosco.net

Teostiedot: Teatro Assurdo, 2022, akryyli kankaalle, 80 x 140 cm

SOFIA:
3 MIN PEOPLE GOES SOFIA

Olen piirtänyt 3 Min People-työt elävän mallin sessioissa Taivaallisessa Akatemiassa kolmen minuutin asennon aikana. Ne ovat nopeita vetoja maailmasta, jossa keskittymiskyvyn voi sanoa olevan kolmen minuutin mittainen. Meillä on aina kiire ja sinä aikana yritämme täyttää oman mittamme. Juuri kun pitäisi olla valmista, olemme vielä kesken. Kömpelöinä, epävarmoina, epätäydellisinä, mutta myös kauniina ja huvittavina etsimme omanlaistamme asentoa maailmassa. 

www.heinilehvaslaiho.smugmug.com

Teostiedot: 3 min people -sarjasta, piirroksia, kuvakollaasi

TANNER:
SAARA SALMI, valokuvia

Taiderojektini About Alice and the Rabbit ammentaa inspiraationsa Lewis Carrollin Liisan seikkailuista Ihmemaassa. Kuvasarjan pohjalla on fiktiivinen kehyskertomus luonnoskirjasta, jonka olen perinyt isoäidiltäni. Luonnoskirjan sivuilta paljastuu piirrosten ja muistiinpanojen avulla tarina maanalaisesta Ihmemaasta, mutta erilaisena kuin Carroll sen kertoi: Liisalla ja Kanilla on varsin seuraamuksellinen romanssi.

Tarina Liisasta ja Kanista heijastelee oman sukuni salaisuuksia ja pukee ne sadun muotoon. Minua kiehtoo se, miten satuina pitämiimme tarinoihin kätkeytyy totuuksia, ja miten meille tarjotaan luotettavistakin lähteistä totuuksina asioita, jotka ovat jonkun uskomusten tuotteita.

Tämä kuvasarja on valmistunut vuonna 2011, mutta tarina ja ensimmäiset kuvitukset ovat jo vuodelta 2003. Kokonaisuus on ollut esillä mm. Keravan taidemuseo Sinkan ”LiisaIhmemaassa” ryhmänäyttelyssä (2018) ja Photography Open Salonissa, Galerie Huitissa, Arlesissa, Ranskassa (2012) jossa se voitti ensimmäisen palkinnon 100 taiteilijan joukosta. Yksi sarjan teoksista on Suomen valtion taidekokoelmissa.

www.saarasalmi.com 

www.instagram.com/saaranoemi/

Teostiedot: At the Circus (sarjasta About Alice and the Rabbit), 2011, mustesuihkuvedos, 59 x 88 cm

THE GLASS:
Vappu Johansson, grafiikkaa

Ravintola Glassissa on esillä teoksia, joissa kuplat leijuvat tyynen veden kalvon yllä. Kaikki on hetken täydellistä. Joskus tuulen vire kuljettaa kuplia kohti teräviä esineitä kuten kaktuksen piikkejä.

www.vappujohansson.net

Kuva, joka sisältää kohteen seinä, sisä

Kuvaus luotu automaattisesti

Teostiedot: Save Our Bubbles 23, 2021, fotopolymeeri, väritelaus, 40 x 40 cm

THE GLASS:
Sara Pathirane, video

The Ground Beneath Her Feet -videoteoksessa maalaan kameralla näkyväksi matkustellessani kokemani voimakkaat keholliset tuntemukset – maailma on läsnä.  Tein teoksen vahvasta halusta tehdä yhteistyötä tanssitaiteilijoiden kanssa ja kuvata ihmisen rikasta liikekieltä ja sisäistä maailmaa. Koreografian videolle ja kuvataiteen nivominen yhteen kokeellisiksi videoteoksiksi jatkuu yhä osana taiteellista työtäni yhteistyössä tässä teoksessakin mukana olevan koreografi Laura Pietiläisen kanssa.

”The Ground Beneath Her Feet -teoksessa Sara Pathirane tutkii ihmiskehoa liikkuvan kuvan avulla. Teos on ylistys ihmisen ja luonnon liikkeille, luonnonelementtien hauraudelle ja voimalle sekä maailman kaikille naisille. Teoksessa koreografit Iina Taijonlahti, Suvi Tuominen ja Laura Pietiläinen ovat vuoropuhelussa maiseman kanssa. Heidän liikkeisiinsä yhdistyvät itäisen Lapin jäätynyt joki ja routainen suo, Jordanian Petran kallionrinteet, 300 vuotta vanhat laavakentät Lanzarotelta, kaksi miljardia vuotta vanhat Kolin aallonmerkkikalliot sekä kung fu -harjoitukset Songshan -vuoren juurella. Pathirane yhdistää chroma key -editoinnin avulla ruumiin ja maiseman liikkeen ja muodot toisiinsa. Pathiranen työskentely on vahvasti ankkuroitunut maalaustaiteeseen. Hän työstää ajatuksiaan vesivärein, ja teoksessa The Ground Beneath Her Feet hän onnistuu välittämään katsojalle akvarellimaalauksen virtaavan, spontaanin ja vaikeasti hallittavan olemuksen.” (Teksti Markus Åström)

www.sarapathirane.com

Teostiedot: The Ground Beneath Her Feet (still), 2019–22, video, kesto 19:40

Muut Art goes Kapakka taidenäyttelyt:

RAVINTOLA OIVA:
Kuvataiteilija Jaana Kivi
MUODONMUUTOS/METAMORPHOSIS – TAIDENÄYTTELY
1.8.–31.8.2022

Kuvantekijänä ammennan ihmisenä olemisen rajapinnoista. Teokseni
liikkuvat kahden maailman välimaastossa. Risteyskohdassa siinä mitä meistä
näkyy ulospäin ja mitä haluamme ihmisiltä piilottaa; mikä romahtaa ja mikä
syntyy uudelleen.

Luovassa prosessissani pyrin kerrostumiin ja ulottuvuuksiin, jossa käyttämäni
tekniikat välittävät sekä materiaalisen että aineettoman, näkyvän ja hengen.
Yhdistän realismin ja surrealismin, kauneuden ja rappion, sekä näiden
rajapinnoilla kulkevan muodonmuutoksen.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet kevään ja kesän 2022 aikana osana
kuvataiteen opintojani Kriittisen korkeakoulun kuvataidekoulussa sekä Milan Art Institutionin
maisteriohjelmassa. Näyttelyn pääteokset on tehty sekatekniikalla. Olen
yhdistänyt medioita kuten hiilen, akryylin, musteen ja öljyvärimaalauksen.
Lisäksi kokoelmaa tukevat erilaiset elävästä mallista tehdyt croquis-teokset.

IG: @jahakivi TIEDUSTELUT: kivi.jaana@gmail.com

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, värikäs, maalaus

Kuvaus luotu automaattisesti

CAFÉ BAR NO. 9
Silja Uuttula
Merkintöjä unohdetusta talosta
2.8.- 3.9.2022

Silja Uuttulan näyttely Merkintöjä unohdetusta talosta käsittelee tyhjää taloa fyysisenä rakenteena,
mutta myös mielentilana. Maalaukset rakentuvat muistoista ja tunteista, jotka sekoittuvat
kuviteltuun tai melkein tosiin kokemuksiin tai paikkoihin. Uuttulan taiteessa öljyvärin materiaalisuus
kohtaa tyhjilleen jääneiden tilojen tunnelman, jossa läsnä tuntuu aina olevan muutakin kuin mikä
materiaalisesti manifestoituu. Unohdettujen talojen tyhjän tilan täyttävät menneisyyden muistot ja
haamut.

Aavemaisen kokemus syntyy vieraudesta tutun keskellä. Saksan kielen termi unheimlich,
oudostuttava, epäkotoisa, viittaa kokemukseen siitä, että paikalla on jotain, jonka ei kuuluisi olla
siellä, tai että siellä ei ole jotain, mitä siellä pitäisi olla. Autiot talot ilmentävät kirjaimellisesti tätä
tunnetta. Ne ovat olleet koteja tai kotoisia paikkoja, joista on tullut hylkäämisen myötä epäkotoisia
ja vieraita, mutta ne kantavat yhä merkkejä entisestä elämästään. Unohdetut talot ovat autioita,
mutta eivät tyhjiä. Ne ovat täynnä jälkiä menneestä. Aiemmasta viestivät lattian pölyyn painuneet
jalanjäljet, vanhat valokuvat kauan sitten kadonneista hetkistä, ja rakkaudella kerätyt muistot.
Aivan kuin menneisyys kuitenkin olisi vielä vähän paikalla, aavemaisena läsnäolon tunteena. 
Silja Uuttula on keväällä 2022 Vapaasta Taidekoulusta valmistunut taidemaalari, joka työskentelee
pääosin öljyväreillä ja kirjoittaen. Uuttulalle maalaamisessa keskeistä on prosessi, jonka myötä
lopulliset muodot ja värit ratkeavat.