ART GOES KAPAKKA 2018

24. Art goes Kapakka -taidefestivaalia juhlittiin Helsingin kantakaupungin keskeisimmissä ravintoloissa, kahviloissa, baareissa ja kapakoissa 16.–25.8.2018. Festivaalin tapahtumiin osallistui noin 55 000 musiikin, taiteen, kuorolaulun, makujen, keskustelujen ja ravintolakulttuurin ystävää. Ravintoloita oli mukana ennätykselliset 39 kappaletta, ja festivaali tarjosi yhteensä 387 esitystä sekä 36 kuvataidenäyttelyä kymmenen päivän ja kymmenen yön aikana. Kaikki festivaalin tapahtumat olivat pääsymaksuttomia.

Art goes Kapakan aloitti rakastettu Kuorojen kierros, johon osallistui 127 kuoroa ja lauluryhmää eli yhteensä ennätykselliset 2267 laulajaa. Lisäksi festivaaliohjelma oli tuttuun tapaan täynnä monipuolista musiikkia, muuta esittävää taidetta, runoutta, improvisaatiota, stand upia ja performansseja. Jazzande Folkvisor -ohjelmassa jazzing svengi kohtasi ruotsinkielisen kulttuuriperinteen ikoniset kansansävelmät Café Verandassa, ja Oivassa kuultiin Dxxxa D:n Karaokespesiaali, jossa Finnhits-iskelmäklassikkojen ja kulahtaneiden suomirockrenkutusten banaalit karaoketaustat kohtasivat lennokkaan ja surrealistisen spoken word -lyriikan. Kolmen taiteilijan muodostama Kyllä-täti YES Box, taiteellisen ajattelun ja toiminnan koneisto, inhimillisten ongelmien oraakkeli vastasi yleisön kysymyksiin GLO Hotel Artissa. Belge bar&bistrossa laitettiin karvat naamaan ja pallot pyörimään kahden drag kingin hillittömässä Kingi Bingossa, ja Zetorissa esiintyi seksikäs disctotaideyhtye MegaMega. Oluthuone Kaislassa esiintyneen Atmosfärg Trion musiikki nojaa vapaaseen improvisaatioon, ja Max Liljan soolosellosetissä klassinen tausta, rockvuodet Apocalypticassa ja virtuositeetti yhdistyivät ainutlaatuiseksi keitokseksi Belge bar&bistrossa. Kirjailija Jenni Janakka luki arkisen kauniita ja roisin aistikkaita kuvauksiaan seksuaalisuudesta sellon säestyksellä Kaarna baari & keittiössä Vahvankaltaista: Eroottisia tarinoita ääneen -ohjelmassa. Manalassa esiintyi Lyyti, jonka sisuksissa rämisevä runoelmapop vei kuulijansa salonkikelpoiseen humalaan. Barskojen kierroksella Joakim Berghäll ja Linda Fredriksson esittivät tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivaa musiikkia kahdella baritonisaksofonilla kokeellisesta improvisoinnista aina Paranoidiin, ja Konepajalla Liila Jokelinin melankolinen folk, slaavilainen punk ja vanha iskelmä fuusioituivat laulelmiksi, joiden ytimessä sykkii raaka riemu ja halu rakastaa.

Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamon kuratoima Tsiigaa-taidenäyttelysarja esitteli vaikuttavan näyttelykokonaisuuden, jossa oli mukana maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, piirroksia, tekstiiliteoksia ja tilateoksia 32 nykytaiteilijalta. ”Pelastetaan tämä!” -näyttelyissä otettiin kantaa ekokatastrofiin ja luotiin uskoa tulevaan. Lisäksi neljässä ravintolassa oli tapahtuman aikana oma taidenäyttely. Kaikki Taidelainaamon teokset olivat festivaalin aikana ostettavissa tai vuokrattavissa kuukausihinnoin. Tsiigaa-ravintolanäyttelykokonaisuuden kuratoivat Eeva Muona ja Inka-Maaria Jurvanen.

Maista-ruokasarjan ohjelmissa festivaalikävijät pääsivät tutustumaan esimerkiksi kakkukiilteisiin, espanjalaisiin, italialaisiin ja chileläisiin viineihin, kuohuviineihin, ginin ainesosiin ja makuihin, sienten käyttöön kotikeittiössä sekä suomalaisen humalajuonnin historiaan.

AGK Pohtii -keskusteluohjelmakokonaisuudessa keskusteltiin elämän tarkoituksesta toimittaja ja kirjailija Minna Lindgrenin johdolla, kirjailijoiden arvostuksesta esimerkkeinä Lucia Berlin ja Nikolai Gogol, Sibeliuksen ja Mahlerin hankalasta suhteesta sekä oopperalaulajan elämästä ja työstä tenori Topi Lehtipuun ja toimittaja ja muusikko Ville Kompan ohjaamassa keskustelussa.

Art goes Kapakan Helsinki Hauskemmaksi -tunnustuspalkinto jaettiin aikatutkija ja kaupunkiaktiivi Teemu Lehdolle sekä Helsingin keskuspuistolle. Keskuspuiston palkinnon tulivat lunastamaan apulaispormestari Nasima Razmyar ja Mikko Aho.

Art goes Kapakan työryhmään kuuluivat vuonna 2018: Petri Anttila (valokuvat), Minna Hatinen (valokuvat), Inka-Maaria Jurvanen/Helsingin Taiteilijaseura (Tsiigaa), Taru Jäntti, Laura Korhonen, Toni Kormano (visuaalinen ilme), Kiira Koskela, Anna Kurkijärvi-Willans/Ink Tank (käännökset), Maija Kutin (kuvitus), Meri Lantto (visuaalinen ilme), Mikko Leisti, Ville Malja (valokuvat), Eeva Muona/Taidelainaamo (Tsiigaa), Oili Paaskoski, Paula Ranto, Emmi Salervo ja Veli Toppinen (Kuorojen kierros).

Vuoden 2018 käsiohjelma

Lataa PDF