ART GOES KAPAKKA 1999

Viides Art goes Kapakka järjestettiin 18.‒29.8.1999. Tänä vuonna festivaali tarjosi 277 tapahtumaa ja 25 taidenäyttelyä jopa 37. ravintolassa. Kuorojen Kierros -tapahtumassa esiintyi 26 kuoroa ja lauluryhmää.

Ruoka on ollut festivaalilla alusta lähtien tärkeässä roolissa, ovathan festivaalin tapahtumapaikat ravintoloita, kahviloita ja kapakoita. Vuonna 1999 koottiin ensimmäistä kertaa ravintoloihin ruoka-aiheista ohjelmaa Yksi legendaarinen raaka-aine ja Legendaarinen annos -ohjelmakokonaisuuksilla. Art goes Kapakka opasti ravintoloiden avustuksella yleisöä syvemmälle raaka-aineiden maailmaan ja ruokien valmistukseen. Seitsemän ravintolaa järjesti makuhermoja kutkuttavia ruokakoulutuksia seuraavilla teemoilla: savoijinkaali Helmessä, pässin kivekset Töölöntori 2:ssa, hummeri Tony’s Delissä, siika Taidehallin klubilla, mansikat Wellamossa, kateenkorva Kosmoksessa ja kuha Klaus Kurjessa. Yleisöllä oli ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua aiheeseen johtavien keittiöpäälliköiden opastuksella. Maistiaiset kuuluivat tietysti kuvioon. Lisäksi oli mahdollista tutustua kunkin ravintolan legendaariseen annokseen. Kapakkakierroksella ei päässyt nälkä yllättämään!

Vuoden 1999 ohjelmaan sisältyi esimerkiksi Abba elää ja voi hyvin -konsertti Café Musikassa. Yhtyettä johti Antti Lehtinen ja solisteina toimivat Mari Hatakka, Tiina Isohanni, Johanna Kaila, Terhi Kokkonen, Rinna Paatso ja Saara Soisalo. Liveä lounaalla -sarjassa Baker’sissa kuultiin lounasaikaan klassista musiikkia, muun muassa Riikka Repon ja Lauri Hämäläisen esittämänä. Mari Rantasila esitti Carolan musiikkia Elitessä, Baker’sissa bingoemäntinä toimivat Hansu & Pirre. Mari Hatakan ja Tiina Isohannin kantriohjelmanumero Spick & Span viihdytti Modestyssa. Vain elämää -esityksessä kuultiin Irwiniä keskellä yötä Bottalla. Solisteina toimivat Paula Koivuniemi, Merja Larivaara ja Kikka Laitinen, bändinä Jouni Nieminen Quintet ja spiikkaajana MC Jone Nikula. Kapakkafilosofit -ohjelmassa keskusteltiin nautinnon anatomiasta, nautiskelijoina olivat Olli Alho, Pekka Himanen ja Jari Sarasvuo Pääkonttorilla. 125 ensimmäistä sai maalata arabian lautasen Taidehallilla.

Kuvataidenäyttelyitä teki jälleen Kati Kivinen. Tänä vuonna näyttelyt oli nimetty Tsiigaa Art goes Kapakka -näyttelyiksi. Ravintoloissa oli nähtävissä muun muassa Charlotta Bouchtin valokuvia Bar No 9:ssä, Markus ja Seppo Renvallin ”valoa, ääntä, kuvaa ja diskopalloja” -teos Coronassa, Outi Heiskasen värikuvia Taidehallin Klubilla sekä Stefan Lindforssin ja Helena Sandmannin tilateos Motherissa.

Vuoden 1999 työryhmään kuuluivat Marja-Liisa Anttikoski, Hanna Arkio (taidenäyttelyt), Maria Kelter, Kati Kivinen (taidenäyttelyt), Susanna Leinonen, Niko Hallamäki, Mikko Leisti, Jan Streng, Arto Komulainen (AD) ja Olli Hietalahti (copy). Kiitos myös: Pia Halme, Raakel Lignell, Laura Munsterhjelm ja Pauliina Valpas.

AGK maailmalla 1997-2001

Festivaalin perustaja Mikko Leisti kertoo AgK-matkojen taustasta:

Voisiko AgK toimia muissakin maissa? Voisimmeko viedä suomalaista taidetta ja osaamista maailman kapakoihin? No totta kai! Käynnistettiin suunnittelu ja kohteeksi otettiin vuonna 1997 naapurikaupunki Tukholma. Raakel Lignell  lähti kokoamaan joukkoja ja kohta olikin kasassa huima kattaus: Edward Vesala Soud&Fury, Perko Pyysalo Poppoo, Rinneradio, Jan-Erik Gustafsson, Elina Kimanen, Maris Gothoni, Linda Lampenius, Trio Töykeät ynnä muita! Ravintoloina toimivat mm. Tranan, Sturehof ja PA&Co. Menestys ja saatu huomio innosti ehdottamaan Helsinki 2000 kulttuuripääkaupunkihankkeelle yhteistyötä. Vastaanotto oli positiivinen, ja näin AgK:sta tuli Helsingin virallinen lähettiläs milleniumvuoden muihin kulttuuripääkaupunkeihin, joista kierrettiin Krakova, Reykjavik ja Bergen. Lisäksi AgK oli Suomen ensimäisen EU-puheenjohtajuusvuoden avajaistapahtuma Brysselissä ja festivaalin maineen levitessä tuli kutsu saapua Moskovaan. Upeita keikkoja kaikki. Varmaan pitäisi tehdä enemmänkin.

Vuoden 1999 käsiohjelma

Lataa PDF