JAAKKO RÖNKKÖ, TILAPIIRROKSIA

KAARNA BAARI & KEITTIÖ - Nayta kartalla

JAAKKO RÖNKKÖ, TILAPIIRROKSIA
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/jaakko-ronkkohttp://www.taidelainaamo.fi/public/go.php?action=works&filter=artist_id%3D17976

Kaikki tekemäni kuvat ovat sidoksissa tilaan, viivaan ja väriin. Ravintola Kaarnassa esillä oleva kokonaisuus on sekin näiden kolmen variaatio. Olen tehnyt tilapiirroksia varhaiselta 1980-luvulta lähtien. Litteän, illuusioita luovan viivan ohella syntyi matalia reliefejä, jotka olivat oikeasti materiaalisia esineitä. Lumppupaperi sopi materiaaliksi. Tuossa vaiheessa piirtämiseni oli luonnossa olevan orgaanisen tapahtumisen kaltaista; viivat vaihtoivat väriä ja muotoa kerroksisesti, hitain siirtymin. Liimattu, läpivärjätty lumppupaperi mahdollisti voimakkaiden värien hitaan liukumisen toiseksi väriksi ja luontui pieneen, reliefimäiseen, tilalliseen ilmaisuun.

Teoksissani ei ole eikä ole ollut kirjallista, kertovaa sisältöä. Kuitenkin reliefieni tapahtumat muistuttavat sitä pienieleistä tapahtumaa, joka liittyy kaikessa olevaan kasvamiseen, kukkimiseen, hedelmän kantamiseen, lakastumiseen ja kuolemaan. Teosteni fantasioiva maailma ei kuitenkaan viittaa mihinkään tunnistettavaan kasviin tai luonnonilmiöön. Vuosituhannen vaihteessa toteutinkin Suomen Australian suurlähetystöön Canberrassa suuren paperireliefin tuntemattomia alueita. Tämäntyyppinen, etäisesti tuttu, mutta reaalimaailmaan vaikeasti sijoittuva outous on edelleen taiteeni keskeinen aihe.

 

Jaakko Rönkkö: Suuri vuoto